dinsdag 23 juli 2013

Scotty Cameron Futura X van Adam Scott

Adam Scott won The Masters 2013 met een prototype van deze even stabiele als futuristisch vormgegeven putter. Hij begon de samenwerking met Scotty Cameron en zijn team eind vorig jaar en aan het begin van dit seizoen heeft hij de eerste versie begin dit seizoen in zijn tas gestopt.
 
‘De Futura X heeft een ‘force balanced design’, aldus designer Scotty Cameron. ‘Door de shaftconfiguratie hangt de teen eigenlijk iets naar beneden (toe hang), maar er zit zoveel gewicht aan de achterkant, dat het clubblad gedwongen wordt om recht te hangen.’
Er zitten twee gewichten van 20 gram in de gewichtsbalk aan de achterkant van het clubhoofd, die zorgen voor stabiliteit tijdens de stroke. Het traagheidsmoment (MOI) is hoog - ofwel: de weerstand tegen kantelen is heel groot, ook bij minder goed contact.
Het algehele gewicht van de Futaura X is 20 gram zwaarder dan een standaard Cameron Select. De creerder van de putter voegt daar snel aan toe dat ondanks dit extra gewicht, doordat veel van het gewizht achter de as is geplaatst, de club zeer stabiel en niet zwaar voelt tijdens het putten.
In de zool onder het clubblad zijn ook nog twee gewichten te vinden, die het gewicht naar de zijkanten drukken (perimeter weighting), wat het gevoel en de vergevingsgezindheid moet optimaliseren.
In totaal is het clubhoofd van de Futura X twintig gram zwaarder dan een standaard Scotty Cameron putter, maar omdat het meeste gewicht achter de as van de shaft zit, voelt hij niet zwaar maar stabiel.
De body is gesmeed van aluminium (6061 T6) en heeft T-vormige zichtlijnen die helpen bij het oplijnen. De double bend shaft resulteert in een rechte set-up en de Pistolero grip is ontworpen om stabiel te voelen. De Futura X heeft een titanium finish met rode graphics.

De lange versie die Adam Scott gebruikt, komt niet op de markt. De amateur kan kiezen voor een shaft van 33, 34 of 35 inch. Bij bestelling via de Scotty Cameron Custom shop zijn ook ‘halve inches’ beschikbaar, net als een zwaardere versie en aangepaste lofts (standaard 3,5°).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten