dinsdag 25 juni 2013

de Claret Jug

De Claret Jug is een van de meest gewilde prijzen die er bestaat in de sportwereld. Samen met het groene jasje dat gewonnen kan worden op The Masters in golf waarschijnlijk de belangrijkste prijs die er te winnen is. Waar komt deze prijs nou eigenlijk vandaan. hieronder is de geschiedenis van deze prijs te lezen.

De Claret Jug of om de juiste naam te gebruiken, The Golf Champions Trophy, is de prijs waarom gestreden wordt op The Open. Dit is niet de originele prijs. Toen het toernooi in 1860 voor het eerst gehouden werd kreeg de winnaar een riem van marokkaans leer, met een zilveren gesp en embleem. Deze heette de Challenge Belt.

De graaf van Eglington had deze prijs ter beschikking gesteld en dit specifieke item was tot stand gekomen door zijn interesse in de middeleeuwen. Hij wilde graag zoveel mogelijk mensen door de hele maatschappij stimuleren om te sporten en stelde veel verschillende prijzen ter beschikking. De originele Challenge Belt werd gekocht door de leden van de Prestwick Golf Club.

Bij het begin van The Open was een van de eerste regels "The party winning the belt shall always leave the belt with the treasurer of the club until he produces a guarantee to the satisfaction of the above committee that the belt shall be safely kept and laid on the table at the next meeting to compete for it until it becomes the property of the winner by being won three times in succession".

Het was al in 1870, 10 jaar nadat het toernooi bestond, dat Tom Morris Junior het toernooi voor de derde opeenvolgende keer won en zodoende de riem mocht houden. Op de Prestwick Golf Club werd de toekomst van het toernooi besproken en in samenspraak met de andere clubs kon er geen beslissing genomen worden wat de nieuwe prijs zou worden. In 1871 werd er dan ook geen toernooi gehouden. Het daaropvolgende jaar hadden de notulen van The Royal And Ancient Golf Club van 1 mei zeiden dat de green commissie toestemming had gegeven om een bijdrage te doen van 15 pond bij te dragen om een nieuwe prijs te betalen.

Uiteindelijk werden de drie clubs die The Open zouden organiseren, Prestwick, The Honourable Company of Edinburgh Golfers en The Royal and Ancient Golf Club, het er over eens wat de nieuwe prijs zou worden.  De winnaar zou een medaille krijgen en alle drie de clubs betaalden 10 pon om een zilveren claret jug te kopen in plaats van een nieuwe riem. De juiste benaming is The Golf Champions Trophy. Hij was te laat gemaakt om in 1972 aan de winnaar uit te reiken, deze kreeg in plaats daarvan een medaille met de inscriptie 'The Golf Champions Trophy', die trouwens weer werd gewonnen door Tom Morris Junior.

The Golf Champions Trophy, die nu in de volksmond de Claret Jug wordt genoemd werd voor het eerst gewonnen door Tom Kidd in 1873, maar Tom Morris Junior was de eerste naam die erin werd gegraveerd. In 1927 besloot The Royal and Ancient Golf Club om de winnaar een replica te geven zodat de originele prijs in bezit van de club zou blijven.

In 1872 werd er voor het eerst een medaille uitgedeeld, deze mag in tegenstelling tot de Claret Jug wel gehouden worden door de winnaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten